top of page

Gissen en missen, sleuren en pleuren


Gissen en missen, sleuren en pleuren. Die woorden resoneerden bij mij na de eerste dag van mijn opleiding systemisch adviseren. Vier woorden die zo heerlijk veel ruimte voor experimenteren en fouten maken geven, dat ik reuze zin in kreeg ze alle vier in de praktijk te brengen.


Mijn eigen gis-mis-sleur en pleur uitdaging is om mijn netwerk te activeren om opdrachten voor mij te spotten. En de ruimte die deze woorden geven helpen om mijn belemmerende opvattingen over hulp vragen onschadelijk te maken. Niet meer “Ik vraag teveel van die drukke leidinggevende”, “waarom zou zij wat voor mij willen doen”, “ik kan dit pas vragen als ik een beter track-record heb”. Nee, gewoon doen. Want het fenomeen met belemmerende opvattingen is, dat ze hulpeloze stemmetjes worden zodra je ze aan de oppervlakte haalt. Alsof je een valse kat bij haar nekvel pakt. Hierna kan je ermee doen wat je wilt. Van alle kanten bekijken, aaien of gewoon wegsmijten, Hup! de deur uit.


Ik ben dus aan het sleuren en pleuren geslagen. De deur uit met die kat. Ik belde vage bekenden met een sjieke baan en dito netwerk, ik deed aan LinkedIn stalking van vergeten opdrachtgevers, ik stelde brutale vragen bij een kennismakingsgesprek. En ik verbaasde me bovenal. Want hoewel ik wist dat (de meeste) mensen ge-wired zijn om te helpen, had ik dit in de praktijk vele malen vaker zelf gepraktiseerd in de rol van helper, dan dat ik de ontvanger was van de graag geboden hulp.


En natuurlijk veranderde niet iedereen voor mijn ogen in moeder Theresa. Ongelezen appjes en onbeantwoorde telefoontjes zijn collateral damage bij het zoeken naar nieuwe opdrachten en het aanboren van nieuw potentieel. Maar ook dat hoor bij het gissen, missen, sleuren en pleuren. Want ik leerde ervan. En wel deze vier lessen:


Les 1. Laat weten dat je hulp nodig hebt, vraag er concreet om

Les 2. Maak specifiek wat de ander precies kan doen (en waarom juist hij of zij)

Les 3. Houd rekening met Chronos. De ander moet ‘Chronos’ -letterlijk kloktijd hebben- om te helpen. En niet net gestart zijn met de mantelzorg voor een zieke ouder, of tot over zijn oren in een project zitten.

Les 4. Houd rekening met Kairos. De innerlijke tijd, ‘Kairos’ moet juist zijn. Vermijd dus ochtendhumeuren of maandagen als Ajax die zondag verloren heeft. Dit vereist soms wat mazzel, maar als je je voldoende verdiept in je hulpbron, dan lukt het vast.


l.n het resultaat? Ik ben lekker aan de slag op een nieuwe opdracht. En ik blijf natuurlijk gissen, missen, sleuren en pleuren. Dus: hey jij daar, ja ik bedoel jou… wil je me helpen? Bekijk dan vooral mijn LinkedIn profiel.


19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page